søndag den 31. december 2017

Godt nytår - velkommen 2018



Desserten nytårsaften var en pludselig indskydelse (og dermed ændring af den oprindelige planlagte) og derfor kom jeg først i gang ret sent på dagen. Heldigvis var macarons allerede kreeret dagen før. Og jeg stod ikke for selve middagen :)

Nytårsdessert
4-6 personer

4 mellemstore glas eller 6 lidt mindre glas

Chokolade/nødde/marengs
15 g mandler
25 g hasselnødder
1 past. æggehvider
50 g sukker
25 g hakket mørk chokolade
NB der kan anvendes udelukkende mandler, hvis det ønskes i stedet for hasselnødder

Havtornmousse
2 blade husblas
100 g havtorn
3 spsk vand
1 tsk. vaniljesukker
35 g flormelis
100 g mascarpone
60 g cremefraiche, 18 pct.
1 dl. letpisket flødeskum

Baileysmousse
3 blade husblas
45 g chokolade og 30 g mørk chokolade (eller 75 g af den chokolade du foretrækker)
1 dl Baileys
4 æggeblommer
3 spsk. sukker
1 spsk. kakao
3 dl piskefløde



Chokolade/nødde/marengs
Tænd ovnen på 175 grader.
Læg et stykke bagepapir på en bageplade
Blend nødderne til groft mel. Hak chokoladen. Pisk æggehvide og sukker til en tyk marengs i en helt ren skål (tør først skål og piskeris af med eddike eller citron, for at fjerne evt. fedtstoffer). Vend nødder og chokolade i marengen. Fordel dejen på bagepapiret og bag i ca. 15 min. Lad marengs'en køle helt af. Hak marengs'en til krymmel.




Havtornmousse
Læg husblas i blød i en skål med iskoldt vand i 15 min. Hæld havtorn og de 3 spsk vand i en lille gryde og lad det koge op. Blend havtornene og sigt saften over i en lille skål. Tilsæt husblas'en i den varme saft og stil til side.
Kom vaniljesukker, flormelis, mascarpone og cremefraiche i en skål og pisk cremen luftig. Tilsæt havtornsaft. Vend til sidst den letpiskede flødeskum i.
Hæld havtornmoussen i glassene, mens du holder glassene på skrå. Det er nemmest hvis din mousse er forholdsvis lind. Stil glassene på skrå i køleskabet i en times tid.
Fordel så marengskrymlen på den skrå side af havtornmoussen.

Baileysmousse
Læg husblas iskoldt vand i 15 minutter. Smelt chokoladen over vandbad. Varm Baileys i microovn og smelt husblas (krammet fri for vand) heri. Hæld Baileys med husblas i den varme chokolade, vend det sammen med en dejskraber. Lad det køle af til fingervarmt. Pisk æggeblommerne sammen med sukker og kakao i nogle minutter, og tilsæt så Baileysblandingen. Pisk/rør det godt sammen. Pisk fløden til skum og vend det sammen med Baileys/æggeblandingen.
Moussen stivner ret hurtigt, så fordel moussen med det samme i glassene oven på marengskrymmelen. Stil glassene tilbage i køleskabet.

Drys evt. med spiselige guldhjerter og sæt en macaron ned i mousse Jeg stak en tandstik i macaronen inden den kom ned i moussen.


Baileysmoussen er inspireret af denne opskrift.
Havntornmoussen kommer fra denne opskrift.