søndag den 5. juni 2016

Citronkage med sirup (evt. laktose og glutenfri)


Sundere tror jeg ikke den er, men den smager let og lækker :)

Citronkage
ca. 12 personer

75 ml rapsolie, plus lidt til formen
175 g selvhævende mel (hjemmelavet* så kan du også lavet det glutenfrit)
1½ tsk. bagepulver
50 g fintblentet mandler
50 g polenta (jeg brugte kogte revet kartofler)
Fint reven skal fra 2 citroner
140 g rørsukker
2 store æg
225 g yoghurt natural (evt. laktosefri)

*selvhævende mel: 215 g mel, 2½ tsk. bagepulver, ½ tsk fint salt, blandes.



Citronsirup
85 g sukker
Saften fra 2 citroner (ca.5 spsk)
75 ml vand

Tænd ovnen på 180 grader.
Smør en form på 20 cm med lidt olie og læg et stykke bagepapir i formen (jeg halverede opskriften og brugte en lille brødform). Papiret skal klippes til, så kun bunden er dækket.

Bland mel, bagepulver og mandler. Hvis du bruger Polenta, skal dette også i nu.
Riv citronen og bland med æg, yoghurt og olie. Pisk sammen med en gaffel. Mos kartoflerne (hvis du ikke brugte Polenta) og bland med æggemassen. Lav en fordybning i melblandingen og hæld æggemassen i. Bland det hele sammen med en ske til det er lige blandet.
Hæld dejen i den smurte bageform og bag i ca. 40 minutter - til en tandstik kan stikkes i kagen uden der hænger dej ved. Hold øje med at kagen ikke bliver for mørk - dæk evt. med sølvpapir i slutningen af bagetiden.

Sirup
Imens kagen er i ovnen tilberedes siruppen. Kog vand, citronsaft og sukker i en lille gryde over medium varme. Rør ind imellem. Når sukkeret er helt opløst skrues op for varmen og det koges i ca. 4 minutter, så siruppen reduceres lidt. Tag gryden fra varmen.

Når kagen er færdigbagt og har kølet 5 minutter, prikkes der huller i den med en tandstik eller lignende og den stadig varme sirup hældes over kagen med en teske. Gør det stille og roligt og lad siruppen sive ned i den varme kage. Brug en pensel til at pensle siderne, så der også kommer sirup der.

Lad kagen køle helt og gerne i køleskabet. Server evt. med friske bær til.


Opskriften er herfra.