søndag den 10. februar 2013

Fastelavnsboller


Skønne fastelavnsboller med forskellig indhold.
Bollerne med gul krymmel har æble med kanelsukker i, dem med rød/hvid/grøn krymmel har marcipan med æble og dem med konfetti har mørk chokolade og skumfidus.

Mormor var dagens gæst i vores lille hjem, så der blev også disket op med røde whoopie pies :)


Opskrift fastelavnsboller
15 boller

100 g smør
3 spsk. mørk sirup eller brun farin
2 tsk. stødt kardemomme
3½ dl mælk
1 æg (ca.60g)
20 g gær
575-625 g hvedemel
1½ tsk. fint salt
1 sammenpisket æg til pensling

Bland smør, sirup, kardemomme og mælk i en gryde. Lad blandingen stå på middelvarme indtil smørret er smeltet.
Hæld blandingen over i en røreskål og lad den køle indtil den er lillefinger lun (max. 40C). Rør ægget i og smuldr bagefter gæren i blandingen.
Rør melet i lidt af gangen og ælt dejen i 4-5 minutter (med enten hænder, røremaskine eller en elpisker med dejkroge). Drys saltet i og fortsæt æltningen i yderligere 3-4 minutter – dejen skal være blød og smidig. Tilsæt evt. mere mel.
Lad dejen hæve tildækket på et lunt sted til den har dobbelt størrelse (ca. 1½ time).
Rul dejen ud i en tykkelse på ca.½ cm og del den i 15 firkanter. Læg en klat fyld efter eget valg på midten og fold hjørnerne ind over. Luk fastelavnsbollerne ved at klemme dejen sammen om fyldet og lægge bollerne med samlingen ned på en bageplade beklæde med bagepapir.
Pensl bollerne med sammenpisket æg og lad dem efterhæve i 20-30 minutter. Varm imens ovnen op til 210C/190C varmluft.
Sæt bollerne i midten af ovnen og bag dem i 12-15minutter til de er gyldne. Lad dem køle lidt ned på en rist inden de pyntes med fx glasur eller smeltet chokolade.

Forslag til fyld

Æble, kanel & rosin
Riv 2 æbler og bland med 2 spsk. kanel, 2 spsk. brun farin og 75g rosiner. Fordel blandingen på de udrullede dejstykker, fold bollerne sammen og bag som normalt.
Pynt de færdigbagte fastelavnsboller med hvid glasur og nøddeflager.

Marshmallows & chokolade
Kom 1 hel marshmallow og 1 tern chokolade på hvert af de udrullede dejstykker, fold bollerne sammen og bag som normalt.
Pynt de færdigbagte fastelavnsboller med hindbærglasur.

Lakridsremonce
Rør 75g revet marcipan, 75g blødt smør, 1-4 tsk. lakridspulver (efter smag) og 75g sukker sammen i en skål. Fordel blandingen på de udrullede dejstykker, fold bollerne sammen og bag som normalt.
Pynt de færdigbagte fastelavnsboller med citronglasur.

Nougat & kaffe
Smelt 200g nougat og ¼ dl stærk kaffe sammen i en kasserolle. Sæt det til afkøling i fryseren i ca. 10 minutter, indtil det er fast. Fordel nougatblandingen på de udrullede dejstykker, fold bollerne sammen og bag som normalt.
Pynt de færdigbagte fastelavnsboller med chokoladeglasur.

Krydret abrikospuré
Kog 100 g tørrede abrikoser op med 1 tsk. stødt ingefær, kornene af ½ vaniljestang og ca.½ dl vand. Lad det simre indtil det hele er en lind mos. Fordel mosen på de udrullede dejstykker, fold bollerne sammen og bag som normalt.
Pynt de færdigbagte fastelavnsboller med smeltet mørk chokolade eller kakaoglasur.

Banan & peanutbutter
Læg ½-1 spsk. crunchy peanut butter og 2 skiver banan på hver af de udrullede dejstykker, fold bollerne sammen og bag som normalt.
Pynt de færdigbagte fastelavnsboller med smeltet mørk chokolade og hakkede peanuts.

Forslag til glasur
Smeltet chokolade eller

Kakaoglasur
50g smeltet smør
150g flormelis
3-4 spsk. kakaopulver

Rør alle ingrediensernne sammen til glasuren og tilsæt evt. ½ tsk. lunkent vand af gangen inden konsistensen er tykt flydende.

Citronglasur
150g flormelis
Saften af 1 citron + 1 tsk. Revet citronskal
1 tsk. Vaniljesukker

Rør alle ingrediensernne sammen til glasuren og tilsæt evt. ½ tsk. lunkent vand af gangen inden konsistensen er tykt flydende.

Lyserød hindbærglasur
150g flormelis
3 spsk. hindbærsyltetøj eller 2 spsk. hindbærsaft

Rør alle ingrediensernne sammen til glasuren og tilsæt evt. ½ tsk. lunkent vand af gangen inden konsistensen er tykt flydende.

Chokoladeglasur
150g flormelis
75g afkølet, smeltet smør
4 spsk. kakaopulver
4 spsk. finthakket mælkechokolade

Rør alle ingrediensernne sammen til glasuren og tilsæt evt. ½ tsk. koldt vand af gangen inden konsistensen er tykt flydende.

Opskrifterne er herfra.