lørdag den 15. december 2012

Nissebrød



Første forsøg udi nissebrøds-bagning (øvelse gør mester, håber jeg :/)
Jeg synes det så så fint ud, da jeg fandt opskriften og måtte bare prøve.
Jeg tilsatte opskriften lidt kardemomme. Brødet smager supergodt og har en skøn krumme.

Jeg har oversat opskriften her:

Ca 600 g mel (delt i 2 portioner)
100 g sukker
1 pakke gær
1-11/2 tsk salt
1,2 dl mælk
0,5 dl vand
50 g smør
2 æg
Evt. ½-1 tsk. kardemomme

2 rosiner
2 æggeblommer (pensling)
2 til 3 dråber rødt farvestof

Bland halvdelen af melet, sukker og salt. Smelt smør og tilsæt mælk og vand. Rør gæren ud heri. Tilsæt blandingen til de tørre ingredienser og bland det. Tilsæt æggene og rør indtil det ser ensartet ud. Bland det resterende mel i. Æltes til en ensartet dej.
Lad dejen hæve i stuetemp. i ca 1 time.

Tænd ovnen på 175°. Del dejen i 2, den ene lidt større end den anden.

Trin for trin (billeder ses her)

1. På en let melet overflade formes den største del af dejen i en aflang trekant med afrundede hjørner. Dette bliver ansigt og hue.

2. Del den mindre del i 2 halve (en til skæg og en til næse, overskæg, kvast og huekant).

3. Form den ene del så det passer til skæg: Klip eller skær skægget med en pizza cutter. Sno strimlerne.
Læg det nederst på "ansigtet". Form den andel del af dejen på samme måde og læg det oven på det første skæg, lidt forskudt.

4. Form et overskæg, flade og skær enderne i små strimler med en saks. Placer overskæg.
Placer en lille bold over overskægget - dette er næsen. Tril en lang pølse som skal være kanten af huen. Klip evt. hakker i med en saks, så det ligner pels. Lav endnu en bold som kvast.
Sæt rosiner på som øjne.

5. I 2 separate skåle deles de 2 æggeblommerne. Tilføj rød frugtfarve til den ene æggeblomme. Pensl hat, næse og kinder.
Pensl resten med æggeblomme uden farve.

Dæk løst med sølvpapir der ikke rører nissen. Bages ved 175° i 15 minutter. Tag sølvpapiret af og bag ca 10-12 minutter længere, eller indtil den er gylden. Afkøl på en rist.